• 29.11.2020

Onko Caramel Coloring gluteeniton?

Lähes kaikki Yhdysvalloissa valmistettujen elintarvikkeiden ainesosaluetteloissa näkyvät karamellivärit ovat gluteenittomia. Valitettavasti on muutamia poikkeuksia, joten et voi yksinkertaisesti olettaa, että se on turvallista, jos olet gluteeniton ruokavalio. Tässä ovat tosiasiat tästä hämmentävästä aiheesta.

Mallaskysymys karamellivärityksessä

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) sanoo sääntelemiensä elintarvikkeiden värilisäaineita koskevissa säännöissään, että värilisäainekaramelli voidaan johtaa seuraavista elintarvikelaatuisista hiilihydraateista: dekstroosi, inverttisokeri, laktoosi,mallassiirappi, melassi, tärkkelyshydrolysaatit ja niiden jakeet tai sakkaroosi.

Vehnän tai ohran mallan käyttö, joka on yleisin malta, pitäisi tehdä tuotteesta rajoittamaton keliakiaa sairastaville. Mutta rekisteröidyt dieetti- ja gluteeniton ruokavalioasiantuntija Shelley Case, joka on Celiac Disease Foundationin, gluteenitietoisuuden ryhmän ja Kanadan Celiac Associationin lääketieteellisessä neuvottelukunnassa, sanoo, että gluteenia sisältäviä aineosia ei enää käytetä karamellivärjäykseen. Pohjois-Amerikassa. Kirjeenvaihto karamellivärien suurten valmistajien kanssa vahvistaa, että tämä todellakin näyttää olevan tilanne.

Gluteenia sisältäviä aineosia voidaan käyttää karamellivärin valmistuksessa, mutta Pohjois-Amerikan yritykset käyttävät nyt maissin glukoosia tai joskus sakkaroosia (pöytäsokeria).

Käytettävissä kaikkein kattavin gluteeniton karkkilista

Milloin karamelliväri ei ole gluteeniton?

On muutamia tapauksia, joissa karamellivärillä varustetuissa elintarvikkeissa voidaan käyttää vehnästä (tai mahdollisesti ohramallasta) saatua karamelliväriainetta. Toisinaan Australiasta tai (vielä harvemmin) Euroopasta Yhdysvaltoihin tuotavat pakatut tuotteet sisältävät vehnäperäisiä karamelliväriaineita. Tässä tapauksessa FDA: n elintarvikeallergeenejä koskevat säännöt edellyttävät, että tuote ilmoittaa karamellivärin lähteen asettamalla vehnän sulkuihin ainesosan nimen jälkeen.

Esimerkki:Ainesosat: karamelliväri (vehnä).

Tämä rajoitus ei koske ohramallassiirappin karamelliväriä, mutta se on hyvin harvinainen ainesosa. On teoreettisesti mahdollista, että pieni tuontiin erikoistunut myymälä (tai verkkokauppa) voisi erehdyksessä myydä tuotteesta, joka sisältää vehnäperäisiä karamelliväriaineita, joka ei noudata FDA: n sääntöjä, mutta olet erittäin epätodennäköistä, että törmäät tällaiseen tilanteeseen. Sama pätee mallasperäisistä karamelliväreistä.

Toinen mahdollinen komplikaatio: FDA ei sääntele kaikkia Yhdysvalloissa myytäviä ruokia ja juomia. Lihan, siipikarjan, kalan, munien ja maitotuotteiden tapauksessa tämä tehtävä kuuluu Yhdysvaltain maatalousministeriölle (USDA), joka ei " t vaatia vehnästä peräisin olevien ainesosien merkitsemistä. On mahdollista (mutta jälleen melko epätodennäköistä), että löydät USDA: n sääntelemän elintarvikkeen, joka on tuotu Euroopasta tai muulta alueelta, joka käyttää vehnästä johdettua karamelliväria.

Lopuksi kolmas poikkeus: alkoholijuomien merkinnät ovat vapaaehtoisia, ja niissä voidaan käyttää myös vehnästä tai mallasista johdettuja karamelliväriaineita.

Alkoholi, jota voit juoda gluteenittomalla ruokavaliolla

Onko tämä todella ongelma?

Case sanoo, että ei ole, koska karamellivärit ovat niin hyvin käsiteltyjä, etteivät ne missään tapauksessa sisällä havaittavissa olevaa gluteenia. Hän lisää: "Karamellin väri on hyväksyttävä aineosa gluteenittomassa ruokavaliossa, eikä sitä tarvitse rajoittaa."

Siitä huolimatta, herkkyys ihmisissä, joilla on sairauksia sairaus tai muu kuin keliakia, on herkkyys vaihteleva, ja on mahdollista, että erittäin herkkä henkilö reagoi gluteenijuomista valmistettuihin karamelliväreihin, varsinkin jos he söivät paljon kyseistä tuotetta lyhyt aika.

On monia, jotka haluavat välttää mitään gluteenijuurista valmistettua, vaikka se olisi ollut niin pitkälle käsitelty, että se ei sisällä havaittavissa olevaa gluteenia. Jos näin on ja olet huolestunut karamelliväristä, voit harkita vain ainesosia sisältävien Yhdysvaltain valmistamien tuotteiden ostamista, koska silloin on melko varmaa, että karamellivärit valmistetaan turvallisesta viljalähteestä.

Onko suklaa gluteeniton?
erityisruokavaliot, gluteeniton, muut gluteeniton ruoka